Tomater, tomater, tomater!
Nu finns det tomater i överflöd! Så pass att det nästan är svårt att veta vad man ska göra av alla!
Jag gör tomatbas av en stor del, hittills i år har jag kokat tomatbas på ca 14 kg tomater och det finns nog nästan lika mycket till i växthuset som inte har hunnit mogna än.
Tomatbas är en ovärderlig grund för köttfärssås, glacer m. m. men det vore ju synd att inte förädla tomater även på andra sätt när det finns ett sånt överflöd!
Jag har en annan favorit med tomater och det är picklade tomater. Jättegott som tillbehör till grillat kött bl.a.
Jag brukar så och driva upp en blandning av tomater: gula, röd och svarta. Biff-, körsbärs- och standard tomater. Till picklade tomater använder man körsbärstomater.
Till 500 g körsbärstomater kokar jag en lag på:
2 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1/2 tsk gula senapsfrön
5-10 kvistar färsk timjan
När lagen kokat upp lägger man i tomterna och låter det koka upp igen. Sen häller man upp alltihop på väl rengjorda burkar och förvarar i kylskåp. Håller gott och väl 1,5 år och förmodligen betydligt längre men det brukar inte finnas nåt kvar! Supergott!