Dags för finmiddag!

 
Man behöver inte alltid gå på restaurang för att maten ska kännas lyxig! 
Dagens middag blev en trerätters födelsedagsmiddag i goda vänners lag.
Här ser ni förrätten. Den säger allt! Gravad älgbiff från fjolårets älgjakt, på bädd av egen sallad och egen spenat, med pocherade vaktelägg från egna vaktlar, toppad med hemkokt lingonsirap från egenplockade lingon och lite rostade solrosfrön. Så gott och inte direkt svårt!
Ändå känns det så oändligt lyxigt!
Ett bra sätt att njuta i vardagen utan att det behöver kosta skjortan. Alla har naturligtvis inte samma möjlighet till detta som vi, det förstår jag också. Men som Cajsa Warg sa, man tager vad man haver. Det behöver inte vara älg och det behöver inte vara egna råvaror. Följ bara principen enligt nedan :
 
Gravat kött - ungefär som gravad lax. Gnid in köttet med socker, salt och kryddor tex salladskrydda, peppar och konjak och lägg i plastpåse i kylskåp 1,5-2 dygn. Vänd ett par gånger per dygn. Ta ut ur påsen och skrapa bort salt/socker/kryddor. Skiva tunnt och ät som det är! 
 
Lingonsirap - frysta lingon och socker som blandas och får stå så att det vätskas. Vätskan silas av och blandas med lite vitvinsvinäger och sen kokas detta ihop till en tjock glace som får svalna. Sen kan man ringla sirapen över den maträtt man vill använda den till. 
 
Det finns massor av recept på både gravat kött och lingonsirap som man lätt hittar om man googlar! Sen är det bara att experimentera sig fram och testa olika kryddningar osv.
 
Bon apetit!