Underbara grönsaker!

Ketchup-effekten infinner sig i år igen. Helt plötsligt exploderar det av mognad både i växthus och grönsaksland och allt behöver tas om hand samtidigt. 
Idag kokar jag därför tomatbas och förväller broccoli!
 
 
Tomatbas är en fantastiskt bra grund för både soppor, glace till det grillade köttet och såser. Vi gör mycket köttfärssås året om och där passar tomatbas ypperligt istället för krossade tomater. 
När jag kokar tomatbas utgår jag från lite olika recept på ketchup och sen tar jag de ingredienser jag råkar ha hemma. Idag blev det tomater i olika färger, paprika blekselleri, timjan och vitlök från den egna odlingen. Dessa ingredienser skärs i bitar och blandas med vinäger och något sött för smakbalansen. Idag blev det vit sirap som jag råkade ha hemma (socker eller honung funkar också) och idag blev det även en del rödbetssherry av fjolårets laddning. 
Allt detta får koka tills ingredienserna är mosiga, då mixar jag allt med en stavmixer och när det har svalnat fryser jag in det. Enkelt, gott och mycket användbart! 
 
Broccoli är ännu en underbar grönsak att ta upp i vinterns dystra mörker för att använda i en god paj eller soppa. Järnrik och full av antioxidanter är broccoli en riktig boost för en vintertrött kropp. Broccolibuketterna delar jag så att de är ungefär lika stora men inte för små och sen kokar jag dem i ca 3-4 minuter. De ska inte vara genomkokta men enzymerna ska ha hunnit brytas ner så att de tål att frysas. 
 
 
Nu när frysboxen börjar fyllas på igen så gäller det ju även att så gott det går tömma den på det som ännu finns kvar från fjolåret så att detta inte blir liggandes längst ner och bortglömt. Ett riktigt i-landsproblem!