Oktober - soppa, gryta, buljong!

Hösten är härlig, även de ruggiga dagarna med regn och blåst för då får man kura ihop sig och tända ljus. 
Den här tiden på året är det också de mustiga smakernas tid! Soppor och grytor med grönsaker och fint kött av olika slag. Men vad vore väl soppor och grytor utan buljong?
 
 
När man har förmånen att dels vara jägare och därmed får tillgång till märgben från älg, dels kan köpa en halv gris av en lokal leverantör för att stycka själv och därmed även får tillgång till märgben från gris - ja, då är det trevligt att utnyttja dess råvaror och koka en buljong eller fond!
Det är inte ekonomiskt försvarbart att koka buljong om man räknar in all tid man lägger ner på den, men det känns å andra sidan som slöseri med resurser att bara kasta bort benen. Och när det ändå finns grönsaker som passar att använda, ja då är det en känsla av genuin matlagning att koka sin egen buljong!
 
 
Egentligen är det rätt enkelt. Man tar benen och skär dem i lagom stora bitar (lagom för den gryta man vill använda), rostar på dem i ugnen på 225°C i ca 20 min, slänger på valfria grönsaker och rostar 10 min till. Sen ner i grytan och på med vatten. I med lite hela pepparkorn, lagerblad och kanske nån mer krydda. Koka upp och låt sjuda ca 4-5 timmar. Sila bort ben och grönsaker och om det är fond man är ute efter, reducera till lagom konsistens!
 
 
Grytan och soppan kanske inte egentligen blir godare om man använder sin egen buljong, men känslan av hantverket ger en extra nivå på smaken. 
Buljongen kan frysas in och håller sig lätt 1 år i frysboxen. Har man reducerat ner det till en fond är det fiffigt att använda iskubsformer att frysa in i.